Dodir Od Stakla

Ponizavajuce !!!

— Autor zalutala @ 19:04

Ginekolozi pregledaju žene pred kamerama

Jagodina - Jagodinska bolnica uvela je video nadzor u dve ginekološke ordinacije gde lekari obavljaju preglede. Opravdanje je to što je oštećen i ukraden vredan aparat, pa su kamere postavljene kako bi se sprečile takve situacije. Pacijentkinje kažu da je ponižavajuće to što kamere snimaju dok su pregledi u toku.

Kamere pokrivaju dve ordinacije

Načelnica odeljenja ginekologije Mirjana Milaš tvrdi da snimke može da vidi samo ona, međutim - priznaje da će, ukoliko dođe do krađe, snimke morati da preda policiji da ih pregleda. Zaštitnik pacijenata tvrdi da privatnost pacijentkinja nije ugrožena, iako se na snimcima, pored aparata, vidi i ginekološki sto na kom se obavljaju pregledi.

 

 

U ordinaciji gde se vrši kolposkopija, kao i u ordinaciji gde se obavljaju ginekološki pregledi na odeljenju Opšte bolnice odskoro se nalazi po jedna kamera. Obaveštenje o tome da postoji video nadzor nalazi se u samim ordinacijama.


- Ušla sam u deveti mesec i već dva puta za dva dana dolazim na pregled, ali nisam videla obaveštenje. Obično dok čekam čitam šta piše na obaveštenjima u hodniku i na vratima, ali ne čitam kad uđem unutra. Nije mi prijatno sada kada znam da me unutra čeka kamera - kaže jedna od trudnica koja čeka na pregled.
Iako su kamere nameštene tako da je u fokusu aparat, vidi se ginekološki sto, kao i žene koje polunage prolaze pored paravana.


- Postavili smo video nadzor jer je nedavno stradala ultrazvučna sonda koja košta 5.000 evra, iz ordinacije je ukraden stabilizator koji je težak 30 kilograma i polomljen je deo kolposkopa i to u dva navrata. Pacijentkinje treba da znaju da snimak vidim samo ja i niko drugi, a moja kancelarija je pod ključem. Ako se desi nešto, kasete ću pregledati samo ja. Mi smo morali da zaštitimo opremu koja je za nas najvrednija - kaže dr Milaš.


I pored ovakvih objašnjenja, Jagodinke osuđuju uvođenje video nadzora u ginekološku ordinaciju.


- Nije mi prijatno ni što me nekoliko žena posmatra na pregledu, a kamoli da me još i snimaju. Mislim da bolnica mora interno da reši problem krađa opreme i da pacijenti ni na koji način ne smeju da budu upleteni u to, a postavljanje video nadzora je atak na privatnost pacijenta - kaže Tanja Tasić.


Jelena Prokić kaže da bi obaveštenje da u ordinaciji postoji video nadzor moralo da bude na vidnom mestu.


- Žena mora da zna da ulazi u prostoriju sa video nadzorom. Lično bih se pregledala u ginekološkoj ordinaciji u kojoj su instalirane kamere samo ako mi je nešto izuzetno hitno - kaže ona.


Direktor Opšte bolnice dr Darko Miletić kaže da su kamere postavljene kako bi bilo sprečeno oštećenje aparata, i tvrdi da je uzrok tome želja lekara koji imaju i privatne ordinacije da privuku pacijente.


- Mnogo smo uložili u odeljenje ginekologije koje je bilo pred raspadom upravo zbog toga što su ginekolozi koji se bave i privatnom praksom želeli da na odeljenju ne postoji ništa, kako bi žene dolazile kod njih. Serviseri iz Niša rekli su nam da je sonda udarena namerno i da se to svuda dešava baš na ginekologiji. Od devete ginekologa, sedam ih radi privatno, ali ja neću da izigravam zdravstvenog inspektora jer je to njegov posao - kaže dr Miletić.


Iako direktor bolnice tvrdi da se krađe i oštećenja aparata na ginekologiji događaju u celoj Srbiji, Jagodinke kažu da do sada nisu čule da se neko od njih štitio postavljajući kamere u ordinaciju.


- Kamere u ginekološkoj ordinaciji su neprihvatljive. Pregledala bih se u ordinaciji gde je instaliran video nadzor samo da mi je život u pitanju - kaže Marija Đorđević.


Zaštitnik prava pacijenata u jagodinskoj bolnici, pravnica Marija Gašić smatra da prava pacijenata i privatnost nisu narušena.


- Postavljanje video nadzora nije narušena privatnost jer su kamere postavljanje zbog aparata, a ne zbog pacijenata. Zakon o zdravstvenoj zaštiti tretira samo pravo na tajnost podataka. Privatnost nije ugrožena - kaže Gašić.

Powered by blog.rs